POROČENA, LOČENA IN SPET BI SE POROČILA ali kako zelo fajn je v resnici biti poročen!

Za ta blog že dolgo iščem čas. In čeprav sem danes že rahlo utrujena, bom vseeno zapisala. Kot mnogi veste, bila sem poročena, sedaj sem ločena. Vsi se mi čudijo, ko izvedo prvič. Stara sem namreč 23 let. Na njihovih obrazih se najprej zariše nasmejano navdušenje, nato se obraz zmečka v vprašujočo grimaso in potem seveda stokratno vprašanje: “Zakaj, pri bogu?” Ne, ni bilo pri oz. pred bogom, samo na uradu – torej papirnato. Ampak bilo je čisto zares z vsem lepim in grdim…z belo obleko, rižem in debelimi dežnimi kapljami od Lovrenca do Hoč. Bili so rumeni baloni, ki jih je ati našel pozabljene nekje v predalu, a to sploh ni pomembno. Bil je pomen, ki ga mnogi danes sploh ne razumejo.
Za “biti poročen” velja, da moraš biti malo nor ali pa vsaj nepremišljen. Zakaj bi se vendar poročil, če pa to uniči vso razburljivost v partnerstvu, seks izgine iz dnevnega reda, pa še ogromno stane – zakaj, da imaš potem papir in prstan na roki in si mož in žena??!! To so tipična zgražanja predvsem nevednih ljudi bi rekla – oprostite vsi, ki takole razmišljate, da je poroka samo kos papirja in velik strošek…
Poročiti se v bistvu pomeni (in tako poglejte na zadevo tudi vi), skleniti pakt s svojim partnerjem. Pomeni, od zdaj naprej greva resnično kot ekipa, kot tim in pričneva ustvarjati najino zgodbo. Ti boš moj mož in jaz bom tvoja žena ali drugače, ti boš moj moški in jaz bom tvoja ženska. V dobrem in slabem – kajti povem vam iz prve roke – ko pride do slabega v neporočeni zvezi, se zlahka razidemo ali pa se ne borimo tako močno, kot takrat, ko smo poročeni. In najboljše je to, da je motivacija za trud in pripadnost naravno v tebi – takrat, ko si poročen. Poročen se tudi počutiš bolj varen, ravno zato, ker s poroko nekako pogledaš ljubemu v oči in mu obljubiš, da se boš v slabem trudil po svojih najboljših močeh in tudi on se tako zaveže. In na koncu se ne boriš zaradi obljube, ampak zaradi želje in pripadnosti paktu.
In to zavezanje ni zaklepanje svobode. Ne, kajti poroka vas ne obvezuje k brezupnemu vztrajanju v slabi zvezi (zakonu). Poroka je namenjena dvema, da proslavita svojo ljubezen, jo zapišeta na list papirja in začneta graditi skupne sanje, zavarovane z obljubljenim trudom drug drugega.
Ko sem bila poročena sem se počutila fantastično. Počutila sem se resnično pripadno najinemu svetu, za katerega sem se rada borila tudi v zelo težkih trenutkih. In seks – seksa ni bilo nič manj in nič več kot v vseh ostalih zvezah v enakem časovnem obdobju. Kljub vsemu sem vesela, da sem izkusila zakonsko življenje tako mlada – tako vsaj nisem najprej vso mladost preživela v prepričanju, da je zakon slab in dolgočasen!
Problemi, ki naj bi veljali samo za poročene pare, so v resnici problemi vseh parov sveta. Kemija zaljubljenosti zmeraj nekoliko poneha sčasoma – odvisno od negovanja strasti. In le-to je težko negovati, če se srečuješ z veliki življenjskimi problemi, na katere nisi pripravljen – na primer finančne težave, stanovanjske težave, družinske in seksualne – dragi moji, te se ne pojavljajo le takrat, ko si poročen! Res pa je, da se kot poročen lažje soočaš z njimi in jih pogosteje rešiš!
Poroka je zame en super veliki zabavni dogodek – nepozabna zabava, ki te dejansko poveže s partnerjem in te zbliža (pa če verjamete ali ne) in če zakon ne funkcionira se pač ločiš (1 mesec traja in stane 100-160€). Moj zakon je bil super, a sva z bivšim možem preprosto začutila, da greva vsak svojo pot in sva se popolnoma mirno in sporazumno ločila. Sedaj živiva vsak svoje novo življenje in še vedno se dobiva na kavi – zakon naju je povezal in še vedno si lahko prisluhneva…
Vsi, ki ne marate misli na poroko ali se je bojite, pomislite koliko ima v resnici, pri negativnih stvareh v zakonu, papir. Nič. Papir je samo SIMBOL vajinega pakta v katerem bosta funkcionirala pri zanimivih skupnih odločitvah in z zaledjem katerega bosta bolj srčno stala ob strani drug drugemu v težkih situacijah v katere nas pelje življenje! In s poroko ti ni odvzeta svoboda. Zakon je zveza, kot vsaka druga in v zakonu nisi nič manj in nič bolj svoboden, kot v izvenzakonski zvezi…no, res je, nekaj papirjev je treba urediti na začetku in na koncu, a vmes je to zgodba o vaju, bolj kot katera koli druga – neporočena!
Nenazadnje je poroka samo veliki nepozabni party v čast vajinemu skupnemu življenju, vajini ljubezni in vajini strasti!
P.S.: Danes svet temelji na denarju (ki nima v resnici ničesar opraviti z ljubeznijo) – in ker ne moreš nikomur zaupati 100% (žal), predlagam vsem (pa naj bo še tako neromantično) podpis predporočne pogodbe, ki bo urejala predvsem finančne in premoženjske zadeve. Zagovarjam poroko, vendar ne kot nekaj obvezno večnega. Če pride do ločitve, pride do tega, ker ljubezni več ni in takrat je dobro imeti stvari črno na belem.
<photo id=”1″ />