KAKOVOSTEN DUNAJ

Pred tedni sem prišla iz Pariza, zdaj pa sem že na Dunaju. Kar preselila sem se sem. No, prišla sem na študijsko izmenjavo, a se počutim tako, kot da bom za vedno ostala tukaj – domače. Obe mesti sta nekaj posebnega, a eno je bolj magično, drugo pa bolj prijetno za živet. Lahko ugibate katero je katero, ampak pred kratkim so bili objavljeni rezultati raziskav, ki Dunaj, že tretje leto zapored uvrščajo v sam vrh najbolj kakovostnih mest za življenje. In to vam lahko sedaj tudi osebno potrdim.
Tukaj je vse tako lepo naštimano in urejeno, da je kvaliteta vsakdanjega življenja resnično visoka. Predvsem javni prevozi so super. V maskimalno petintridesetih minutah lahko prideš kamorkoli na Dunaju. Avtobusi vozijo redno, točno in na deset minut, metro pa itak zmaga s svojo razvejanostjo, hitrostjo in štiriminutnimi intervali. Torej, nič hudega, če zamudiš vlak, počakaš pač na naslednjega. Vse je zelo jasno označeno, predvsem pa je vse tako čisto in urejeno. Všeč mi je dejstvo, da si lahko vsak trenutek izmislim novo lokacijo, potem pa le stopim na metro in sem v parih minutah na cilju. In vedno lahko s seboj vzamem tudi psa – psom je dovoljeno tako na javni prevoz, kot tudi v trgovine. Čeprav je Dunaj gromozansko mesto, ki bi na trenutek lahko delovalo brezosebno in betonsko, je prav za prav polno dogajanja, zgodovinskih zgradb z tisoč in eno zgodbo in tudi velikanskih zelenih parkov, tako pa postane prav prijazno in prijetno mesto.
Kulture se mešajo kot v kakšnem New Yorku, le da tukaj domačini v osnovi govorijo nemško. Jaz zaenkrat ne znam dobro nemško in mi je žal, da nisem več vložila v učenje tega jezika v otroštvu, ko je  bilo toliko priložnosti. No, nikoli ni prepozno. Naročiti znam kavo za zraven, z rjavim sladkorjem in z ne prevročim mlekom. Pozdraviti znam in se posloviti ter se zahvaliti. Osnova za bivanje je 🙂
Dunaj je čudovit tudi zato, ker najdeš tukaj prav vse na kar utegneš pomisliti. Te zanimajo modelčki za peko keksov – tukaj najdeš vsaj dve specializirani trgovini. Potrebuješ erotične pripomočke – na glavni trgovinski ulici v centru mesta te čaka sex šop v kar dveh nadstropjih, pri čemer raje ne hodi v klet 🙂 Vsa umetnost sveta se skriva v muzejih in galerijah in svetovni koncerti v halah ali v operi. Tudi cabareji, klubi vseh vrst, med njimi specializiran klub za tango – o jaaa. V centru mesta pa ulične kavarnice in brunchi v francoskem stilu, na postajah pekarne in coffee shop-i in če je preslab dan za obisk najstarejšega živalskega vrta v Evropi, si lahko vse živalske vrste (sicer nagačene) ogledaš kar v naravoslovnem muzeju. Tukaj je še zimsko drsališče sredi magičnosti predbožičnega Dunaja in reka Donava, ki s svojimi sprehajalnimi potmi in otokom na sredi omogoča ogromno sprehajalnih ali tekaških trenutkov skoraj vse leto. Na otoku imenovanem Donauisel je možno najeti tudi piknik prostorček, s klopcami in betonskim žarom. Za 10€ dobiš celo drva in rezervacijo… Da ne govorim o tem, da ima Dunaj kar dve Ikeji in sedež avstrijskega Volva, kjer si obetam vsaj prakso.
Na Dunaju kar mrgoli prostih delovnih mest, priložnosti za prakso in posel cveti, zato cvetim tudi jaz – karieristka 🙂 V bistvu se že zelo veselim predavanj na Wirthschaftsuniversität pod naslovi Projektni management, Organizacijsko vodenje in Storitveni marketing. Kot Erasmuska bom zagotovo spoznala ogromno novih ljudi, enega Čeha sem že in Poljakinjo, obetam pa si še poznanstva med Francozi in Japonci, ki jih je spet ogromno in vsi imajo pri sebi neke tehnološke zadeve bodisi mini fotoaparate bodisi iPADe – tipično. Šola je gromozanska in ima tisoč in eno praktično stvar in vse lahko koristiš brezplačno ali zelo ugodno z izkaznico WU.
Bolj kot iščem slabosti, več vidim dobrega. Edino kar bi lahko izpostavila kot slabo, so parkirne cone, ki so posejane po celotnem mestu, zato je izredno težko najti stanovanje, če imaš avto. Pravkar sem namreč v iskanju stanovanja in v glavnem se ponujajo stanovanja v okrožjih s parkirnimi conami… Najemnine na Dunaju so precej visoke, a to je nekako za svetovno prestolnico normalno. No, okej, tudi kava je precej draga. V kavarni, v kateri trenutno sedim, bom plačala za kavo z mlekom 3,40€, da se je pa dobiti, na postaji, za zraven tudi za 2,30€. Vseeno je dober občutek živeti tukaj, ker kljub višjim cenam, dobiš ogromno bivanjskega udobja v zameno, česar v Mariboru še dolgo ne bo čutiti. Imam občutek, da tudi, če bi bila tukaj eno leto, ne bi mogla doživeti vsega kar mi Dunaj ponuja. Sem omenila zabaviščni park sredi mesta, ki je odprt vso leto in kjer me čaka še muzej voščenih znanih osebnosti Madame Tussauds in veliko nostalgično razgledno kolo??
Kmalu bom našla stanovanje in potem bo vse moje 🙂
Lep pozdrav iz Dunaja!
<photo id=”1″ />